• Шукайте нас

Фінансові послуги

 
 

Фінансові послуги

Фінансові послуги - це послуги фінансового посередництва або послуги з кредитування. Прикладом організацій, що надають фінансові послуги є банки, страхові, інвестиційні, брокерські компанії і багато інших компаній.
Фінансові послуги - це найбільша за обсягом індустрія у світі, за даними на 2004 рік частину ринкової капіталізації цієї індустрії в S & P 500 становить 20%.
Фінансові послуги становлять великий і зростаючий сектор практично у всіх розвинених економіках і також у країнах, що розвиваються. Темпи зростання цього сектора особливо високі в тих економіках, які відчувають стрімкі зміни.
Торгівля фінансовими послугами також зростає швидкими темпами внаслідок комбінації нових і зростаючих ринків у країнах, що розвиваються і з перехідною економікою, лібералізації фінансів і торгівлі, використання нових фінансових інструментів і стрімких технологічних змін. Однак, сектор фінансових послуг набагато важливіше, ніж його прямий вплив на економіку.
Фінансові послуги є основою сучасної економіки. Будь-яка господарська діяльність так чи інакше залежить від послуг, забезпечуваних фінансовим сектором. Об'єктивною передумовою функціонування ринку фінансових послуг є необхідність посередництва у взаємовідносинах між економічними агентами з приводу перерозподілу фінансових ресурсів. Кошти можуть бути в наявності в одних суб'єктів господарювання, а інвестиційні потреби виникають в інших. Ринок фінансових послуг виконує роль посередника руху коштів від їх власників до користувачів.
Банківські послуги
Як правило, в усіх країнах особливим чином регулюються ряд фінансових послуг право здійснення яких належить тільки банкам. До цих послуг належать:
    * Залучення коштів на депозити;
    * Розрахунково-касове обслуговування;
    * Інкасація грошових коштів, векселів, платіжних і розрахункових документів;
    * Купівля-продаж іноземної валюти в готівковій та безготівковій формах;
    * Видача банківських гарантій;
Існують фінансові послуги, які надаються не тільки банками:
    * Кредитування (включаючи житлове кредитування або іпотеку);
    * Факторинг;
    * Форфейтинг;
    * Грошові перекази.
Існує також поняття мікрофінансування і мікрофінансових послуг (мікрокредитування, мікрострахування і т. п.). Ці послуги надаються в розвиваються і відсталих країнах людям, які через своє важке матеріальне становище не можуть претендувати на звичайні фінансові послуги.