• Шукайте нас

Кулінарна історія людства

 
 

Кулінарна історія людства

Кулінарна історія людства нітрохи не менш цікава, ніж історія всіляких воєн, інтриг і географічних відкриттів. Тільки уявіть собі, що колись люди навіть не знали, що таке хліб, суп або ковбаса! Втім, наше кулінарне майбутнє, можливо, готує нам нітрохи не менше відкриттів. І років через 300 наші нащадки будуть дивуватися, що їх предки поняття не мали про ті продукти, які вони їдять майже кожен день. Терміни багатьох кулінарних відкриттів є приблизними. Імена їх винахідників невідомі. Нові продукти з'являлися в результаті географічних і наукових відкриттів, технологічних інновацій і т. д. Спілкування народів збагачувало культури і кулінарії. Приміром, морозиво стало результатом фантазії і таланту кулінарів різних епох і народів. У 62 р. н. е.. - У Стародавньому Римі для імператора Нерона вперше було виготовлене морозиво з льоду і соків. У 600-ті р. н. е.. в Китаї до цих складових почали додавати молоко. Морозиво, в сучасному вигляді, було виготовлено в 1769 році у Франції. А вафельні стаканчики для нього з'явилися в 1904 році в США. Приблизно 10 тис. років до н. е.. в раціоні людини з'явилися пиво і хліб. Пиво в пляшки розлили в 1568 році. Приблизно 6 тис. років до н. е.. - Поява сиру і сиру. Приблизно 3 тис. років до н. е.. люди навчилися варити суп. У 2737 році до н. е.. відзначене вживання чаю. У 1500 році до н. е.. розпочато вживання шоколаду. Плитка шоколаду з'явилася лише в 1849 році, а молочний шоколад - в 1875. Приблизно в 1200 р. до н. е.. вперше виготовлені цукерки. Цукерки, в сучасному розумінні цього слова, з'явилися в ХІХ столітті. Приблизно в 1000 р. до н. е.. були вперше засолені огірки. Приблизно в 500 р. до н. е.. приготування першої ковбаса. У 490 р. до н. е.. виготовлено перші макарони. Перший кулінарний рецепт макаронів із сиром записаний в 1367 році. У 1819 році винайдені спагетті. У IV столітті до н. е.. записаний перший дійшов до нас рецепт салату (салат з білих бобів). У 200 р. до н. е.. вперше розпочата культивація картоплі й спаржі. 55 р. до н. е.. - Вперше приготовані гірчиця і рисовий пудинг. I століття н. е.. - Світова кулінарія збагачується пирогами, піцами і тостами. Сучасні піци з'явилися в 1879 році. II століття н. е.. - Вперше приготовані суші (японське блюдо з рису і морепродуктів). VII століття - створено рецепт знаменитої корейської квашеної капусти кім-чі. XIII століття - гамбургери і вафлі. XV століття - млинці. 1411 - створена рецептура виготовлення прославленого сиру Рокфор. У 1554 році відкрито рецепт сиру Камамбер. 1484 - винайдені "хот-доги" hot dogs - булочки з сосискою, що стали національним блюдом американців. На момент відкриття "хот-догів" Америка ще не була відкрита. Після плавань Колумба в Європі виявилися помідори (1544) і картопля (1553). 1495 - мармелад. 1610 - бублики. 1621 рік - повітряна кукурудза (поп-корн). Широке розповсюдження цього блюда почалося лише на початку ХХ століття, коли з'явилися кінотеатри. 1680-ті роки - смажена картопля по-французьки. Нині це блюдо в обов'язковому порядку входить у меню всіх ресторанів фаст-фуд. ХVII століття - кетчуп (маловідомо, що його винайшли в Китаї, і назва цього продукту - китайська). Компанія Heinz першої в світі почала виробляти кетчуп а 1876 році. 1739 - крекери. 1756 - майонез. 1795 рік - консервна банка. Знаменита фраза Хлестакова "Суп в каструльці прибув з Парижа ..." саме про неї. 1798 - лимонад (тобто газований безалкогольний напій). У 1835 році лимонад почали розливати в пляшки. У 1885 році створений рецепт лимонаду Dr. Pepper, в 1886 році - Coca-Cola, в 1898 році - Pepsi-Cola. 1830 рік - винайдений "король супів" - марсельський рибний суп буайбес. 1845 - желе. 1848 - винахід жувальної гумки, у сучасному розумінні цього слова. Багато народів світу жували листя рослин, смолу і т.д. У 1871 році була винайдена машина для виготовлення жуйки. 1853 рік - картопляні чіпси. 1870 рік - маргарин. 1871 рік - записаний рецепт яловичини по-строгановськи (бефстроганов). 1879 - сахарин. 1924 рік - заморожені продукти. Поява індустрії напівфабрикатів. Звідки взялися макарони? Один стверджує, що назва макаронам дав якийсь кардинал, який, побачивши їх уперше на своєму столі, вигукнув: «О, ма карони!» - Що значить «О, як мало!». Інші заперечують: не всі знахідки належать батькам церкви. Кажуть, що древні греки, зустрічаючи що-небудь особливе, що їм дуже подобалося в південних містах Італії, називали словом maccherone. Освічені гастрономи стверджують, що Марко Поло привіз із собою з Китаю як сувенір тонкі трубочки з тіста: правда, китайці робили їх з рисової муки. У літературі макарони вперше згадуються в «Декамероні». Боккаччо був вельми здивований побачивши, що вже в ХIV столітті в якийсь селі варили макарони і равіолі. П'ятсот років тому. Суп не є винаходом італійців. Проте слово взято в них. Zuppa на їхній мові означає щось розм'якшене, то, що п'ють. Але раніше це було не завжди тим, що сьогодні прийнято називати супом. У ХVI столітті а Італії не знали супу. П'ятсот років тому один з римських кухарів розповідав про приготування страви, яке він називав супом: «У горщик я кладу окіст, два фунти яловичого м'яса, один фунт телятини, молодого курчати і молодого голуба. Після того як вода закипить, я додам спеції, зелень і овочі. Мій пан міг їсти це блюдо шість тижнів підряд ». Сьогодні суп в горщику є улюбленою стравою італійців. Бог вогню і прекрасна Ілонка. Було це за часів подорожей Колумба. Одного разу іспанська королева отримала від якогось корабельного лікаря незвичайний подарунок - індіанський перець. Це був дивовижний червоний порошок, яким індійці приправляли свої блюда і напої. Вони стверджували, що в цьому червоному плоді живе сам бог вогню. Так почалося подорож червоного перцю на схід. Але спочатку він зустрічався лише як декоративна рослина, як рідкість ботанічних садів. Але може бути перець існував вже в стародавньому Римі? Домашній лікар царя Нерона писав про лікарську рослину, схожому на червоний перець. Значить, можна стверджувати, що червоний перець потрапив до Європи двома різними шляхами - і з півдня, і з заходу. В усякому разі, в 1585 році відомий ботанік Клузо описував подібне рослина, яку він зустрів у місті Бруні. Могли привести з собою це рослина також турецькі війська, коли вони окуповували Угорщину. Розповідають, що в місті будійского паші знаходилася прекрасна Ілонка, угорка за походженням. Угорські війська, зайнявши місто Буду, звільнили Ілонку. На знак подяки вона подарувала співвітчизникам насіння дивної рослини. З тих пір, кажуть, губи угорських дівчат випромінює божественний вогонь. Шмарн - кайзерівський омлет. Розповідають, що імператор Франц Йосип, повертаючись якось з полювання, заблукав у лісі. Він дуже зголоднів і був щасливий, коли, нарешті, набрів на хатину бідного селянина. Дружина селянина дуже розгубилася - адже ніякої їжі в будинку не було. Вона спробувала спекти омлет, але, на жаль, він розвалився на частини. Крестьянке було дуже страшно, але вона склала на тарілку розпався на шматочки омлет і подала на стіл зі словами: «Може бути Вам сподобаються ці рубчики, Ваша Величносте?». І вони сподобалися йому, та ще й як! Недарма досі жваво народне сказання про кайзерівської омлеті. Кайзерівський омлет не варять, не смажать, не гасять. Готують його з борошна, яєць і цукру.