• Шукайте нас

Міфи про металопластикові вікна: правда і вигадки.

 
 

Міфи про металопластикові вікна: правда і вигадки.

Чем більш популярними стають металопластикові вікна, тим більше про них складається всіляких міфів і вигадок. Іноді подібні твердження не цілком коректно відображають дійсність, а іноді й зовсім протилежні істини. Спробуємо розібратися, що це за міфи і чи багато в них правди.

Міф перший. Чим тонші стінки профілю, тим дешевші і неякісні вікна. Ситуація в даному випадку йде прямо протилежним чином. Спочатку перші профілі металопластикових вікон відливалися з полівінілхлориду (ПВХ), який мав ряд недоліків, основними з яких були схильність до механічного руйнування і старіння. Єдиним способом уникнути поломок було формування віконного профілю з максимально товстими стінками. Звичайно ж, при цьому підвищувалася вартість вікна в цілому.
Однак хіміко-технологічна промисловість розвивається дуже і дуже інтенсивно. Незабаром до полівінілхлориду при відливанні профілю стали додавати різні пластифікатори, присадки та інші хімічні компоненти, що поліпшують фізико-механічні властивості ПВХ. Таким чином, виробники добилися можливості підвищити якість профілю, одночасно знизивши його вартість та загальну вагу готового вікна, що відбилося на експлуатаційних характеристиках найкращим чином.

Міф другий. Чим тонші стінки віконного профілю, тим гірше його теплоізоляційні властивості. Це твердження є в корені невірним. Чому? Та тому, що теплопровідність і теплоізоляція залежать від товщини прошарку, який не пропускає тепло. У віконному профілі нею є не стінка ПВХ профілю, а повітряний прошарок між секціями профілю. «Теплота» віконного профілю залежить від його ширини, а також від наявності камер в порожнині профілю. Чим більше камер, тим тепліше профіль. Крім того, у всій віконній конструкції найбільшим провідником холоду є саме склопакет, а не ПВХ профіль. Саме тому турбуватися про товщину його стінок, щонайменше, безглуздо.

Міф третій. Тонкостінні профілі класу Б можуть використовуватися тільки для монтажу в нежитлових приміщеннях. Це твердження теж далеке від істини. Згідно ГОСТ, профілі класів А і Б не мають відмінностей в своєму використанні. Крім того, більш низька вартість продукції, в якій використано Б профіль, забезпечує постійну затребуваність таких віконних систем серед споживачів.

Міф четвертий. Профілі Б класу використовуються тільки при виробництві дешевих і неякісних металопластикових вікон. Насправді, технічні, в тому числі і міцнісні характеристики профілів Б класу ідентичні, а іноді і перевищують відповідні показники для конструкцій з профілю класу А. Немає ні найменшої причини приписувати тонкостінним профілям ненадійність або низьку зносостійкість. Різниця полягає лише в технології виготовлення віконного профілю і його собівартості для виробника.

Міф п'ятий. Тонкостінні профілі не служать так довго, як профілі класу А. Щоб розібратися в правдивості цього твердження, варто звернутися до головного технологічного документу - ГОСТ. У ГОСТі знаходимо відповідний розділ, присвячений віконним профілям. У ньому зазначено, що вимоги до якості тонко-і товстостінних профілів абсолютно ідентичні. Крім того, навіть умови монтажу і експлуатації вікон, укомплектованих даними типами профілю, не мають ні найменших відмінностей. Саме тому ми маємо повне право стверджувати, що профілі класу Б нітрохи не поступаються товстостінним профілям, а значить, купуючи вікна з таким типом профілів, вам не варто турбуватися даремно про їх якість і довговічність.