• Шукайте нас

Сучасні охоронні системи. "Розумний дім" у Луцьку.

 
 

Сучасні охоронні системи. "Розумний дім" у Луцьку.

Поняття «розумний дім» увійшло в побут років десять тому. Ускладнення комунікацій індивідуального будинку дійшло до такого рівня, коли управляти домашньою інженерією потрібно вже принципово іншим способом.
Найпростіший варіант управління інженерними системами - ручний. Включив рубильник, повернув вентиль, запалив топку - як то кажуть, дешево і сердито. Дещо складніше дистанційний варіант, коли система включається за допомогою керуючого пульта і приводного механізму. Припустимо, ви берете пульт і натисненням кнопки включаєте або відключаєте кондиціонер, заодно встановивши окремою кнопкою потрібну температуру. Точно так само можна управляти телевізором, освітленням, жалюзі і т.п. Одна біда - пульти мають звичай губитися, та й їх кількість в один прекрасний день стає такою, що зручність перетворюється на незручність. Треба думати, хтось, роздратований постійним пошуком пультів, і придумав свого часу систему «розумний дім»: нехай вся інженерія буде зав'язана одиним процесором, який стане не просто щось вмикати-вимикати, а програмувати роботу систем на тривалий час. Сказано - зроблено. Процесор для цих цілей знадобився не найскладніший, алгоритми функціонування різних систем вдалося прорахувати, а підсумком стали підвищена зручність життя і економічний ефект.
Як це працює?
Загальна схема роботи системи така: центральний мікроконтролер або комп'ютер приймає сигнали від командних пристроїв, потім передає ці сигнали виконавчим модулям і системам в будинку. Виконавчі модулі та системи отримують команди по електромережі і вмикають або вимикають відповідні пристрої: освітлення, систему охорони, кондиціювання повітря, опалення, подачу води.
Управляти всім цим можна з будь-якої точки світу, де є Інтернет, або по локальній мережі, у кожного контролера є IP-адрес. У смартфоні, айфоні або планшетника буде відкрита особиста сторінка користувача. Щоб побачити свій поділений на зони будинок, досить зайти на цю сторінку. Також з цієї сторінки можна віддати вказівку системі, натиснувши на конкретні кнопки. Перебуваючи вдома системою можна управляти з пульта, айфона, комп'ютера або спеціальної сенсорної панелі, яку в квартирі встановлять фахівці фірми. Панель дозволяє бачити на екрані всі можливості системи і дає доступ до зміни заданих параметрів. І все це з використанням кольорових зображень різних зон і кімнат вашого будинку.
Сенсорні панелі можуть бути переносними або вмонтованими в стіну. Досить легкого торкання, щоб активувати систему. Зазвичай вони мають ємну пам'ять і здатні зберігати до декількох сотень тисяч простих команд.
Система підтримує таку функцію, як «ефект присутності». Навіть якщо ви перебуваєте у відпустці, наприклад, з вулиці буде здаватися, що будинок зовсім не пустує - в різних кімнатах періодично вмикається і гасне світло, грає музика. При бажанні можна задіяти і вуличне освітлення - встановлюється супутниковий датчик, і коли сонце починає сідати, освітлення вмикається автоматично. Якщо хочете, автоматично будуть відкриватися ворота, поливатися газони або очищатися і підігріватися басейн. Одним словом - будь-який каприз за ваші гроші!