• Шукайте нас

Як шити легко і просто? Вибір швейної машинки.

 
 

Як шити легко і просто? Вибір швейної машинки.

Згадуючи свою прабабу - белошвейку, яка руками шила сукні з важкої парчі й навіть без викрійок, зайвий раз переконуюся, як далеко пішов прогрес. Навряд чи кому зараз прийде в голову колоти пальці голкою, коли можна за цілком доступні гроші купити цілком хорошу швейну машинку і строчити собі на здоров'я, хоч постільну білизну, хоч костюм в клітинку. В принципі, руками теж можна шити. Результат буде такий же, тільки на пару-трійку тижнів пізніше. Але не будемо заглиблюватися в атавізми і вивчати технології давно минулих днів, адже «час - гроші» і «кувати» їх потрібно «не відходячи від каси», тому коротко розглянемо технічні пристосування, необхідні для сучасного процесу шиття.
Швейная машинка.
Сьогоднішні новачки в шитті буквально купаються в зручності і комфорті, всі без винятку машинки зараз дуже компактні і з автоматичним приводом. Наприклад, моя перша машинка була ножна, в величезному дерев'яному столі і вміла робити тільки два рядки: пряму і «щось», з красивою заморською назвою «зигзаг». Шити було весело, один незручний рух ногою - і педаль крутиться в протилежному напрямку, а машинка безжально рве нитку на самому видному та відповідальному місці згідно Закону підлості № 35. Автоматичний привід в машинці означає відразу два дуже важливих моменти:
1. Зручна педаль. Натискання на неї приводить в рух мотор, і, отже, всі рухомі частини, тобто машинка шиє, причому, чим сильніше натискання, тим вище швидкість. Маленька хитрість: Якщо потрібно виконати дуже відповідальний шов, швидкість повинна бути мінімальною. Можна ще й рукою злегка притримати колесо, тільки недовго, інакше мотор може перегрітися. Або можна просто крутити колесо руками, контролюючи рух голки.
2. Компактність і можливість поставити машинку в будь-якому місці, на відміну від машинок попереднього покоління з ножними приводом. До речі кажучи, моя друга машинка (у мене їх було дві) була з ручним приводом, і щоб почати шити, треба було важелем з ручкою потрапити в певний отвір на колесі. Причому, як тільки розженешся посильніше, так важіль відразу випадав, а машинка продовжувала стихійно шити далі. Одне радувало, машинка була дуже компактною, зовсім як сучасна. Вибираючи машинку, не варто відразу прагнути купити Pfaff або Husqvarna, тим більше що німецьку збірку ви зараз не знайдете, а ціна буде надзвичайною. Є цілком гідні моделі: і Janome, і Brother, і Bernina. Головне, щоб вона була простою і надійною, без жодних комп'ютерних, вишивальних та інших заморочок (пам'ятаємо про головну мету). Машинка повинна вміти робити три головні операції, але робити їх на «відмінно»: а) пряму строчку; б) зигзаг різної ширини і щільності; в) петлю в напівавтоматичному режимі. Цього цілком достатньо для початку швейної справи, просунуті функції вам будуть потрібні набагато пізніше, а то й зовсім не потрібні.
Тестуючи машинку в салоні (не соромтеся, попросіть пошити самій, це важливий етап вибору!), зверніть увагу на: а) м'якість ходу і плавність натискання педалі, б) гучність мотора, в) кількість шарів джинсової тканини, яку одночасно може «взяти» машинка , і г) висоту підняття лапки (раптом вам захочеться зшити собі хутряну пелеринку!).
М'якість ходу і гучність мотора при інших рівних умовах є зовнішніми ознаками довговічності машинки. Навіть якщо вам сподобалася дорога модель, але її хід нагадує стукіт ложки по металевій тарілці - зупиніться! Швидше за все, в машинці вже є якась несправність або дефект. У добре зібраної машинки звук настільки приємний, що ви будете готові слухати його вічно. Більш того, іноді так хочеться вже на ранок прийти в чомусь новому, що доводиться шити навіть вночі, що при рокітливому моторі, погодьтеся, навряд чи викличе захоплення домочадців.
Додатково раджу звернути увагу на такі зручності:
Жорсткий знімний чохол каркасного типу, що оберігає машинку від ударів (за законом підлості). Знімати підстілля (робоча назва - функція «вільний рукав»), що дозволяє комфортно вшивати рукав.
Доступність шухлядки для зберігання інструментів (маслянки, голки, і т.д.). У деяких моделях потрібно майже розібрати машинку, щоб дістатися до нього.
Можливість місцево відключити світло на машинці. Більшість машинок оснащується додатковою лампочкою, і найчастіше вона включається разом із самою машинкою, тому краще, якщо для лампочки буде окремий вмикач.
Наскрізна заправка нитки. Іншими словами, ви просто ведете рукою з ниткою, а грамотна конструкція утримувачів дозволяє її правильно заправити, залишається тільки всунути нитку в вушко голки, що можна зробити як вручну, так і за допомогою ниткозаправляча. З одного боку, дрібниця, а з іншого - колосальне полегшення, спрощення та прискорення.
Наявність відрізувача нитки. Як правило, він розташований збоку і ззаду від голки, і мало хто знає про його наявність. І даремно! Легким рухом руки, не витрачаючи зусиль на пошук і захоплення ножиць, відрізати нитку по закінченні строчки - що може бути приємніше!
Горизонтальне розташування шпульки з нижньої ниткою і прозора кришка. Основна цінність цього доповнення - в контролі кількості нижньої нитки, яка згідно все тим же Законом підлості № 35, закінчується або рветься на найвиднішому місці на найвідповідальнішій ділянці. Втім, практика показує, що в основному азарт починається, коли нитка ось-ось закінчиться. І навіть робляться ставки: якщо зможу дошити, то буде мені щастя неземне, ну або щось в цьому дусі.
Ну і  важливо, щоб машинка утримуватися в чистоті і була «на ходу», що забезпечується регулярним очищенням після кожного використання і профілактичними мастилами (до речі кажучи, зазвичай чоловіки о-о-дуже люблять проводити техобслуговування домашньої техніки!). Порядок і чистота важливі для працездатності та презентабельного зовнішнього вигляду машинки, тому що, коли ви звикнете, вам потрібно більш просунута і потужніша модель, а цю ви зможете продати (або обміняти в тому ж магазині, де будете купувати нову).